HILLSIDE HOUSE

Sechelt, British Columbia, Canada

Design

Designed for the benign climate of the Pacific Northwest, this house takes full advantage of the magnificent north-facing views of the coastline. From the back balcony of the house, the land drops precipitously downward. Nestled among large pines, the home responds to the climate and culture of the area.

Climatic dictates led to using earth-sheltering techniques, which also reduced the street profile. South-facing glazing permits solar gain during the winter months. Sliding doors permit the zoning of the house into four sections for reduced heating.

The roof shapes respond to rainwater harvesting and natural illumination. Raising the roof on the north and south allows for greater natural lighting.

The site boasts several magnificent pines that have been preserved by adjusting the building form and placement. The building is located so as not to require tree removal.

Massive wood posts and major wood beams support traditional light wood framing that accommodates substantial amounts of insulation. Local exterior materials include cedar siding and galvanized tin. Other sustainable materials have recycled content or are themselves recyclable.